Bokanmeldelse: Antikvitetshandleren i Charleston

Forlag: Gyldendal
Sideantall: 402
Utgitt: August 2013
Sjanger: Roman
Kilde: Anmeldereksemplar
Verdt å vite: Beth Hoffman debuterte med CeeCee Honeycutts reddende engler i 2010, og boken gikk inn på bestselgerlisten i USA etter bare to uker i salg. Den ble også solgt til flere land, blant dem Norge. Hennes nyeste roman er blant annet basert på minner fra bondegården til hennes besteforeldre. Hun har tidligere arbeidet med interiørdesign.

Varm underholdningsperle

Antikvitetshandleren i Charleston er en varm og engasjerende sørstatsroman som gir mye leseglede. Ifjor kom CeeCee Honeycutts reddende engler.

Teddi Overman har vokst opp på en gård i Kentucky i USA. Det er her hun begynner de spede forsøkene på å restaurere og selge gamle møbler. En interesse som snart blir en stor lidenskap og en viktig livsvei for henne. Teddis mor er fra begynnelsen av lite begeistret for datterens valg av karrierevei, og legger ikke skjul på det, men ingenting kan stanse Teddi fra å følge sine drømmer. Da hun får førerkort og egen bil, reiser hun til Charleston hvor hun med tiden åpner sin egen antikvitetsbutikk. Her trives hun med å la sin lidenskap få fullt utløp, men det er et skår i gleden: Broren Josh forsvant for mange år siden, og Teddi har aldri gitt opp håpet om å få møte ham igjen en dag.

Beth Hoffmans dro meg inn i sitt sørstatsunivers fra første setning. Hun skriver med en varme, fortellerglede og en livsvisdom som treffer leseren rett i hjertet. Boken ga meg assosiasjoner til Jeannette Walls’ bestselger Krystallslottet, spesielt når det kommer til tema og budskap. Det handler om familie, om hvordan barndommen former deg som menneske og båndene mellom familiemedlemmer. Teddis høyeste ønske er at moren skal se henne som den personen hun er, ikke som den moren vil at hun skal være.

Historien i boken beveger seg mellom fortid og nåtid. Vi følger Teddi i oppveksten, i realiseringen av antikvitetsbutikken hun senere kommer til å eie og returen til gården hvor hun vokste opp. Stedet hvor broren Josh forsvant sporløst så mange år tidligere. Antikvitetshandleren» i Charleston er preget av mye nostalgi og en kjærlighet til naturen og gamle møbler. Her ligger det også et viktig miljømessig budskap: Hoffman viser oss betydningen og verdien av gjenbruk, av å ta vare på naturen, og på hverandre. Hun forteller om det å finne skatter der hvor andre bare ser søppel.

Hun reflekterer og stiller spørsmål ved meningen med livet og andre store tema. Viser hvor lurt det er å se ting fra flere vinkler, for, som hun skriver: « man kan ikke se hele himmelen fra et vindu». Og hun viser til hvorfor det av og til er viktig å la fortiden ligge og rette øynene, og målene, fremover.

Frihet er et av de viktigste temaene i boken, og Hoffman går langt i å understreke at det ikke finnes noe mer verdifullt enn frihet. Friheten til å gå sine egne veier, og la drømmer bli virkelighet. Det handler om å våge, om å ha mot til å stå opp for det man mener, og kjempe mot urettferdighet. I tillegg tar Hoffman opp hvor viktig det er at vi viser våre nærmeste at vi setter pris på dem, også gjennom ord. Ikke lar ting forbli usagt, for en dag kan det være for sent.

Antikvitetshandleren i Charleston har et driv og en fremdrift som gjør den vanskelig å legge fra seg. Menneskene fremstår som ekte, og man får lyst til å tilbringe masse tid mellom boksidene. Dette er en skikkelig underholdningsperle som passer perfekt for lange kosekvelder i godstolen.

Denne anmeldelsen har tidligere vært trykket hos BraBok.

Labels: , , , , , , , ,